Az eredés-tapadás technika

Részlet az Alkalmazott Kineziológia könyvből

Ahogy az Alkalmazott Kineziológia történetéről szóló részben már említésre került, egy gyenge-tesztelésű izom megerősítését Goodheart először csupán véletlenségből hajtotta végre, 1964-ben. Azt próbálta kideríteni, hogy egy páciense lapockája miért állt ki már 15-20 éve a bordaív hátsó részéből. Emlékezett rá, hogy olvasott egy izomról, amely előre húzza a lapockát, így az laposan terül el a mellkasfalon (Goodheart, You’ll Be Better, 1. fejezet, 2. oldal). 

Felcsapta Kendallék és Wadsworth Muscles: Testing and Function című könyvét (1949), melyben azt láthatta, hogy a serratus (fűrészizom) a lapockát emeli a bordák hátsó oldalán. Letesztelte hát a páciens fűrészizmát, amely gyenge-tesztelésű volt, de csak azon az oldalon, ahol a lapocka kitüremkedett. Az izom megtapintása során apró (kb. 3 mm átmérőjű), érzékeny csomókat talált a serratus bordai eredésénél a gyenge-tesztelésű oldalon. Néhányat erősebben is megnyomott, hogy megpróbálja meghatározni, hogy mik is lehetnek, a csomók eltűntek. Ezért aztán a többit is ugyanígy megmasszírozta, mire azok is eltűntek. Ezek után pedig a lapocka visszaállt a laposan elterülő pozíciójába, a serratus pedig erős-tesztelésű lett.

Háttér

Ezzel a technikával Goodheart gyakran más gyenge-tesztelésű izmokat is sikeresen megerősített.

Ezt az erősítő hatást az esetek egy részében valószínűleg az váltotta ki, hogy a masszírozás során az izom és az ín találkozásánál található Golgi-ínszerveket is stimuláció érte (31. oldal). Az apró csomók pedig, amelyek az eredés-tapadás technika alkalmazásának szükségességét jelzik, ott helyezkednek el, ahol az ín a csonthoz kapcsolódik. Ez a két terület számos izom esetén nagyon közel található egymáshoz. Míg a Golgi-ínszervek esetén az optimális stimuláció az egyvonalban történő nyomás vagy húzás, addig az eredés-tapadás technika során csupán a csomók erős masszírozására kerül sor.

Az eredés-tapadás technika izomerősítő hatását részben valószínűleg a kezeléssel érintett területen található idegeket és idegreceptorokat is érő rezgésszerű stimuláció adja. Megalapozott tény, hogy egy olyan, viszonylag lassú, vibráló stimuláció, mint amilyet a masszírozó kéz produkál, elősegíti az izomtónus növeléséért felelős alfa motoros neuronok aktivitását, amelyek így másodpercenként még több impulzust küldenek az izomnak, az pedig ezáltal erősebb összehúzódásra lesz képes a teszt során (erős-tesztelésű lesz).

kineziológia serratus anterior teszt

Az eredés-tapadás technika végrehajtása

Indikációk:
• Egy gyenge-tesztelésű izom ismert korábbi sérüléssel és/vagy tapintható csomókkal ott, ahol az ín a csonthoz kapcsolódik.
• A gyenge-tesztelésű izom a csomók terápialokalizációjával erős-tesztelésűvé válik.
• Egy normotóniás izom meggyengül az érintett izom eredésének vagy tapadásának terápialokalizációjával.

Korrekció:

A csomók határozott masszírozásával az inat vissza kell nyomni és dörzsölni a csonttal való kapcsolódásához.

A korrekció sikerességének ellenőrzése:

Az izom immáron nem lehet gyenge-tesztelésű, illetve a kezelt eredés vagy tapadás terápialokalizációja most már nem okozhatja a normotóniás izom meggyengülését

Válassz fizetési módot!

FONTOS!

Bankkártyás fizetés esetén, ne lépj ki fizetés közben az oldalról mert akkor sikertelen lesz a megrendelés.

Vidd végig a folyamatot a 2 faktoros hitelesítést követően egészen a köszönő oldalig. :)